PROPOSTES DE GRUP D’ALIMENTACIÓ DE GRANOLLERS EN TRANSICIÓ

Reactivem la transició Granollerina i ho fem recordant les jornades “Parem Màquines, hissem les les veles” que vam realitzar diumenge, 29 de juny de 2014. En dies successius anirem penjant les conclusions dels diferents grups de treballs entre d’altres sorpreses.

A continuació les conclusions del grup d’alimentació:

HORTS

  • Fer un banc de terres, un bans d’hortelans/es i un banc de mestres hortelans/es.
  • Aprofitar solars per fer horts comunitaris.
  • Posar en contacte terrenys de particulars amb gent que vulgui cultivar.
  • Fer o ampliar –si ja existeixen- els horts escolars.
  • Promoure horts urbans als habitatges i espais públics.
  • Crear xarxes veïnals de barris/carrers de distribució d’excedents d’aliments.
  • Els teulats de les cases seran horts.
  • Intercanvi d’aliments dels conreus.
  • Proporcionar espais per cultius per consum local.
  • Habilitar a tots els parcs i zones verdes, horts urbans de sostenibilitat comunitària.
  • Potenciar que tothom que tingui tros, tingui gallines. Incloses les escoles.
  • Aprofitar al màxim l’espai a casa per cultivar.
  • Els habitatges unifamiliars amb horts familiars per l’abastiment primari i els habitatges plurifamiliars amb horts comunitaris.
  • Preveure espai per fer horts en la normativa urbanística.
  • Fer un inventaris de solars buits i propietaris.
  • Fer pastoreig com a sistema de conservació de boscos i prevenció d’incendis.

PRODUCCIÓ

  • Conrear plantes que poden ser sostenibles i que no demanin massa despesa energètica, d’aigua…
  • Preservar varietats locals.
  • Palou distribueix alimentació ecològica al mercat de Granollers.
  • Camps de blat i d’oliveres entre Granollers i els pobles veïns.
  • Crear grups de treball entre productors i transformadors (incloent les grans indústries alimentàries del voltant de Granollers).
  • Que l’arbrat viari siguin fruiters.
  • Assessorar els productors locals perquè facin agricultura i ramaderia ecològiques.
  • Afavorir a través de les llicències d’activitats la producció/transformació local.

DIETA

  • Potenciar les dietes vegetarianes o majoritàriament vegetarianes.
  • Ajustar els hàbits i dietes a les necessitats reals humanes.

EDUCACIÓ-SENSIBILITZACIÓ

  • Que l’educació sigui gratuïta per tots amb llibres inclosos.
  • Incloure assignatura d’alimentació vegetariana a escoles i col·lectius socials (centres cívics, casals,…) / A les escoles, ensenyar i informar sobre alimentació.
  • Fer tallers per aprendre la manera més sostenible de cuinar o variar els temps de cocció.
  • Fer o ampliar –si ja existeixen- els horts escolars.
  • Tallers de fer conserves a les escoles.
  • Cursos per aprendre a conrear.
  • Recuperar la memòria: aprofitar el coneixement de les persones grans tant per la producció com per l’elaboració de productes alimentaris. / Aprendre de la gent gran amb experiència de fer de pagesos per conèixer millor els fruits-hortalisses de temporada i transmetre-ho als escolars.
  • Que les escoles impulsin un esmorzar sa, amb fruita, amb col·laboració d’empreses que ho subvencionin. L’esmorzar saludable a les escoles pot ser molt bo, enfocar-ho en positiu.
  • Dinamitzar el coneixement dels productors locals.
  • Promoure una educació per una millor alimentació. Reduir el consum de carn, de bolleria industrial i potenciar el consum de productes de temporada. / Desaparició de l’alimentació industrial, i la bolleria industrial per a berenars.
  • Conscienciar/educar de l’estacionalitat dels productes per no incrementar el desig/demanda de productes no locals.
  • Ensenyar a cuinar millor els aliments. / Cuinar de manera sostenible: coure el que cal, quan cal en la seva justa mesura.
  • Educar-nos en sistemes de conservació d’aliments que no impliquin consum energètic.
  • Escoles de cuina per al aprofitament dels aliments locals.
  • Visites de les escoles als productors/es locals per aprendre a ‘estimar-los’.
  • Valorar la saviesa i aprendre de la gent gran que cultiva.
  • Educació en l’aprofitament del 100% de tots els productes comestibles.
  • Ensenyar els hàbits de menjar bé a la gent gran.
  • Reintroduir alguna assignatura per aprendre a fer pa.
  • Conscienciar que es pot viure també sense cuinar amb foc (dieta crudívora).
  • Formació sobre l’autocultiu a casa. Aprofitar al màxim l’espai a casa per cultivar.
  • Aprendre a guardar llavors.
  • Intercanvi de maneres de cuinar.
  • Promocionar estils d’alimentació sans per millorar certes malalties típiques de la nostra societat sedentària.
  • Assessorar els productors locals perquè facin agricultura i ramaderia ecològiques.

COMERÇ

  • Potenciar el comerç d’alimentació petit o cooperatives de consum (grans superfícies ‘no gràcies’).
  • Promoure al mercat setmanal els productes de temporada.
  • Palou distribueix alimentació ecològica al mercat de Granollers.
  • Promocionar i potenciar els coneixements herbolaris comarcals per autogestió medicinal i terapèutica.

MENJADORS COL·LECTIUS

  • Consum en escoles i centres públics de productes locals i ecològics.
  • Obligatorietat de servir aliments d’origen local a qualsevol organisme municipal.
  • Introduir a les escoles àpats d’slow food.
  • Alimentació de proximitat i ecològica a totes les escoles de Granollers.
  • En tot aquell organisme municipal que treballi amb aliments, prohibir treballar amb aliments industrials.

ALTRES

  • Que la gent gran tinguem les coses més fàcils.
  • Ajudar-nos els uns als altres.
  • Estudi de les necessitats dels consumidors per saber si tenim capacitat productiva per al consum local a Granollers.
  • Gestionar compostadors de residus locals autogestionats.
Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s